Stap over en steun in de krant

nov 20, 2020 | Blogs

Het is alweer een week geleden dat het platform Stap over en steun live is gegaan! In de aanloop hiernaar toe hebben wij een interview gegeven aan de Telegraaf Haaglanden. Daarom dat deze blog iets ander zal zijn, hieronder is namelijk het interview van Stap over en steun in de Telegraaf te lezen!

Unieke uitvinding steunt goede doelen

door: Marieke van Essen

Delft – Denk aan een ander en niet alleen aan jezelf. Deze goede raad die ze van huis uit meekregen, zorgde ervoor dat de Delftse TU-studenten Dennis Botman (20) en Tom Schuurmans (24) een unieke technische uitvinding deden, die goede doelen in deze barre coronatijden erbovenop helpen.

Donderdag wordt hun vondst ‘Stapoverensteun’ gelanceerd. De Nederlandse goede doelen hadden het niet eerder zo zwaar als dit jaar vanwege de coronacrisis. “Veel collectes en hardloop-, fiets-, en zwemevenementen zijn door de pandemie niet doorgegaan. Hierdoor lopen goede doelen tientallen miljoenen euro’s mis”, zegt Tom, die net als Dennis Technische Bestuurskunde studeert. 

“Dat kwam wel bij ons binnen. We wilden hier iets aan doen en dan kom je bij Delftse studenten natuurlijk al snel uit bij techniek.”

Zorgverzekeraar

Omdat het bekend is dat veel Nederlanders aan het einde van het jaar meer oog hebben voor goede doelen, besloten de techneuten hun idee te koppelen aan het moment dat mensen in november kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering. “Met onze tool kunnen overstappers een goed doel kiezen en een donatie van vijftien euro doen’, zegt Dennis. 

Omdat wij voor elke overstap een commissie krijgen van een vergelijkingswebsite, is de donatie gratis. Dat is uniek en past bij deze tijd, waarin de zorgkosten stijgen en veel mensen door deze coronaperiode financieel al genoeg worden geraakt.”

“De corona-uitbraak heeft ervoor gezorgd dat de zorgkosten significant zijn gestegen. Die kosten moeten wel ergens van betaald worden, in dit geval ook via een verhoging van de premies.” Volgens de initiatiefnemers van de start-up Stapoverensteun waren er afgelopen jaar 1,2 miljoen overstappers.

“Dit betekent dus dat er 18 miljoen euro aan donaties voor de goede doelen is blijven liggen. We hebben niet de illusie dat we met ons platform meteen dit forse bedrag binnen kunnen halen, maar de reacties zijn veelbelovend.” 

“De afgelopen maanden hebben we ruim twintig goede doelen aan ons weten te binden, variërend van de Hersenstichting en de CliniClowns tot Het Vergeten Kind en de World Animal Protection. Hoe mooi zou het zijn als we hiermee de fondsenwervingswereld op z’n kop kunnen zetten”.

Rijk hoeven de jonge ondernemers er niet van te worden: “We houden van pionieren en het is leuk om een technische oplossing te bedenken voor iets wat er nog niet is en waarmee we andere kunnen helpen. En wie weet kan deze uitvinding later ook nog voor andere doeleinden worden gebruikt”. 

Bron: Telegraaf Haaglanden 11-11-2020