Tussentijds zorgverzekering aanpassen

dec 15, 2020 | Blogs

In Nederland kun je in principe maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Dit jaar is dat mogelijk tussen 12 november en 31 december, lees hierover onze eerdere blog. Tussentijds je zorgverzekering aanpassen kan alleen als je voldoet aan één van de uitzonderingsregels. Er bestaan 6 van deze uitzonderingsregels.

1.   Je bent 18 jaar geworden

Onder de 18 hoef je geen premie te betalen voor je zorgverzekering. In de meeste gevallen zul je namelijk zijn meeverzekerd via de polis van je ouders. Zodra je 18 jaar wordt is het in Nederland verplicht om zelf een eigen zorgverzekering af te sluiten. Wordt je op 15 juni 18 jaar? Dan moet je vanaf 1 juli je eigen verzekering in gaan.

2.   Je gaat scheiden

Zodra je gaat scheiden en daarvoor met je ex-partner op één polis verzekerd was, kan de polis gesplitst worden. Het meest voorkomende is dat de verzekeringnemer bij de huidige verzekeraar blijft verzekerd. De andere persoon kan dan een nieuwe polis afsluiten bij dezelfde of een andere verzekeraar.

3.   Je komt uit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering

Zodra je in Nederland woont of werkzaam bent, dien je een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Vanaf het moment dat je staat ingeschreven bij de gemeente moet je binnen vier maanden een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten. Doe dit op tijd, anders riskeer je een boete.

4.   Je zorgverzekering met zorgcollectief wordt beëindigd

Als je wordt ontslagen of een nieuwe werkgever krijgt, kan het zijn dat het zorgcollectief waar je bij aangesloten was niet meer van toepassing is voor jouw situatie. Je kunt dan een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

5.   Je komt uit militair dienstverband

Zodra je in Nederland een militair dienstverband hebt, ben je verzekerd via de zorgverzekering van Defensie. Op het moment dat je dus geen militair dienstverband meer hebt, ben je dus niet meer verzekerd. Binnen vier maanden hierna dien je een nieuwe Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Doe dit op tijd, anders riskeer je een boete.

6.   Je zorgverzekeraar verandert tussentijds de voorwaarden ten nadele van jou

Mocht jouw zorgverzekeraar de voorwaarden van jouw zorgverzekering tussentijds wijzigen en dit heeft nadelige gevolgen voor jou als verzekeringsnemer, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering.

Mocht je om bovenstaande uitzonderingsregels tussentijds je zorgverzekering aanpassen. Let er dan op dat je in de meeste gevallen de oude zorgverzekering zelf moet opzeggen. Ga je overstappen van zorgverzekering, doe dit via Stap over en steun en doneer daarmee ook nog eens €15 aan één van de deelnemende goede doelen.

Momenteel maken wij ook een gepersonaliseerde banner in de kerstsferen.