Verschil verplicht en vrijwillig eigen risico

dec 28, 2020 | Blogs

In Nederland zijn er twee soorten eigen risico, namelijk het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen het verplicht en het vrijwillig eigen risico. In deze korte blog zal het verschil tussen het verplicht en vrijwillig eigen risico worden uitgelegd.

Verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico geldt voor iedere Nederlandse volwassenen en bedraagt €385. Dit houdt in dat je van je gemaakte zorgkosten die onder de basisverzekering vallen, de eerste €385 zelf moet betalen. Pas daarna betaalt de zorgverzekeraar de kosten.

Vrijwillig eigen risico

Het vrijwillig eigen risico daarentegen is zoals de naam het al aangeeft niet verplicht. Met het vrijwillig eigen risico kun je korting krijgen op je premie. Het vrijwillige eigen risico kan maximaal oplopen tot €500. Inclusief het verplicht eigen risico is dan het maximale eigen risico bedrag dat mogelijk is gelijk aan €885.


Wanneer je gaat overstappen van zorgverzekering, vergeet dan niet een gratis donatie te doen van €15, aan een goed doel naar keuze. Kies er gemakkelijk één uit de lijst met goede doelen op onze website. Klik hier om te beginnen.

afbeelding blog verschil verplicht en vrijwillig eigen risico